El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

FactFulness de Hans Rosling

En Pau Rul·lan i jo sovint llegim llibres semblants i li he d'agrair que me deixàs aquest llibre. Factfulness és un llibre ple de dades i gràfiques que ens ajuden a veure que tenim moltes mancances de percepció, que el món està molt millor del que ens pensam, o millor dit, que encara que algunes coses estiguin malament hi ha una lenta però contínua millora.

L'autor ens descriu en deu capítols deus instints o percepcions que tenim, fruit de la comunicació que ens arriba així com de la nostra herència ancestral:

  • L'instint del forat. O com ens pensam que les coses es concentren als extrems quan realment el gruix és al mig.
  • L'instint de negativitat. O com ens pensam que les coses estan realment pitjor del que estan, que no hi ha progrés i que abans es vivia millor.
  • L'instint de la línia recta. Ens mostra la tendència que tenim a convertir en una tendència lineal allò que potser no ho és.
  • L'instint de la por. Com la por condiciona les nostres reaccions i sobre reaccions.
  • L'instint de la mida. O com ens deixam impressionar per números que sense posar-los en context o comparar-los no signifiquen massa cosa.
  • L'instint de la generalització. Que fa que tinguem massa tendència a etiquetar les coses i a crear estereotips sense pensar-hi massa.
  • L'instint del destí. Que parla de que el mai no existeix, que les coses poden canviar i que no hi ha cap societat predestinada a fer tal o qual cosa.
  • L'instint de la perspectiva única. Com si sols tens un martell tot te pareix un clau.
  • L'instint de culpa. Que tracta de la nostra tendència a cercar un culpable encara que les causes no puguin ser gens clares.
  • L'instint de la urgència. Que ens fa veure que sovint ens manipulen apel·lant a un sentit d'urgència que no es tal i que val més anar passa a passa.


Tot això regat de dades, estadístiques anecdotaris personal i exemples en un llibre fàcil de llegir i que et fa reflexionar. Ideal per veure com pesam i com els mitjans aprofiten aquestes pors i instints enclavats en el nostre cervell per donar-nos la carnassa que reclamam.

M'agradaria haver pogut llegir aquest llibre abans del Thinking fast and slow de Daniel Kahneman, crec que són dos llibres molt complementaris i que ens ajuden a veure com i perquè pensam el que pensam i amb això poder canviar la manera de fer-ho. Factfulness és menys dens i molt més didàctic i amb un caramull de dades. També està molt més orientat la societat com a conjunt, de la percepció que tenim del món que el de Kahneman.

He passat molt de gust de llegir-ho, l'he assaborit en podríem dir, i m'ha sabut greu acabar-ho, se queda curt i en vols més.

Totalment recomanable!

blog comments powered by Disqus