El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Ubuntu Netbook Remix

Ahir vespre me va pegar per instal·lar l'Ubuntu Netbook Remix al Dell Latitude 2100 que vaig comprar fa uns mesos.

No l'havia actualitzat de versió i vaig trobar que era una bona ocasió per provar tant la creació d'una distribució en un USB com la pròpia distribució Netbook, a veure si aprofitaria millor l'espai.

Amb la configuració de fàbrica i una vegada instal·lades les utilitats bàsiques de programació em quedàven uns 3 GB de disc lliure dels 16 GB. Això implica tenir que anar alerta amb els documents que es decarreguen, fer neteja de tant en tant del projectes, etc.

Tampoc era res greu. Quan un compra un Netbook ja ha de ser conscient amb un disc d'estat sòlid de 16 GB es tindran unes limitacions d'espai que no hi ha a discs de Tera en que surten ara alguns ordenadors de sobretaula. Per mi el Netbook representa la mobilitat, té un configuracio mínima per fer feina i em permet dur-ho a la motxilla carregant 3 kilos menys que amb l'altra portàtil. Una eina per a cada feina!

Així que dit i fet!

  • Baixam la distribució Ubuntu Netbook Remix
  • Posam un llapis USB (que formatejarem així que al tanto amb les dades que hi teniu).
  • Executam el programa usb-creator-gtk, que ens demanarà l'ISO d'origen i l'USB de destí i formatejar l'USB destí. Ho feim i seleccionam la partició de l'USB. Nota mental: el diàleg de l'usb-creator es petit i no es veu la partició amb la qual cosa quedava seleccionat tot el disc i em deia que no hi havia espai lliure. Quan fas la instal·lació a les dues del vespre en el darrer que pensava jo era en redimensionar la finestra! :) Així que fora fer aquestes coses amb són.
  • Anam al Netbook. En arrancar pitjarem F12 per entrar a la configuració i canviar l'ordre d'arrencada per a que agafi primer l'USB. En acabar hem de pensar en deixar-ho tot igual. En el meu cas perquè tenc a més una tarjeta SD de 4GB addicionals i no vull que perdi temps en arrancar cercant el sistema operatiu que ja sé que no hi és.
  • Una vegada arrancat amb l'USB ja sols es cosa de dir-li que instal·li. Li deim que faci servir tot el disc (es perdran totes les dades!) i a esperar una estona.
  • Quan acaba la instal·lació tornam a deixar la prioritat de dispositius d'arrancada amb el disc dur com a primera opció i realitzam un sudo apt-get dist-upgrade per deixar el sistema amb totes les actualitzacions i pegats.
  • Després convé actualitzar els controladors de maquinari per a que ens vagi millor la tarja WIFI.
  • Gairebé ja està. Sols configurar les aplicacions preferides i instal·lar vim, virtualevn per Python, Chrome, yolk, git, shutter i trapassar la configuració de Vim. Amb això ja tenc un entorn de feina més que complet.
  • Com que el Dell 2100 té pantalla tàctil convé fer-ne la configuració. Cosa de cinc o deu segons tocant creuetes i després ja tindrem un entorn on les aplicacions es poden engegar amb el dit i amb 11 GB liures.

La distribució per ara i amb poc menys de 5 hores que duc amb ella pareix força usable amb la pantalla tàctil funciona molt millor que amb la versió de fàbrica de Dell. Això sí ens hem d'acostumar a la manera de presentar les aplicacions: totes surten a pantalla completa, que amb el poc espai que hi ha disponible tampoc és cap mala cosa, però es fa un poc estrany al principi.

blog comments powered by Disqus