El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Cursos de Python i Django

Els que em coneixeu segurament haureu notat que m'agrada ensenyar de la mateixa manera que m'agrada aprendre. Ensenyar permet compartir experiències i coneixements amb un nivell de comunicació que és difícil d'assolir en un llibre o un article, i poder ensenyar allò que a més t'agrada ho fa tot molt més divertit.

Com en moltes coses, per mi la màxima és fer les coses com m'agradaria que algú les fes si fossin per mi. Això sovint fa que m'ho prengui de vegades massa seriosament, sóc exigent amb els altres i per tant també ho sóc amb mi.

Per a que un curs sigui productiu la gent que hi assisteix hi ha d'anar mínimanent motivada. Una manera de tenir aquesta motivació és que la matèria que s'hi imparteix es vaig a utilitzar en un futur proper o ja s'estigui utilitzant.

Python i Django fa que sigui molt ràpid poder tenir un entorn de proves i començar a fer coses. La corba d'entrada és molt suau i es poden començar a fer aplicacions molt ràpidament, per tant, augmenten les possibilitats de que la gent ho pugui fer servir en el seu dia a dia, fins i tot si no s'hi dedica al 100%. Tasques d'administració de sistemes, scripts d'importació, generació de codi, etc. són molt ràpides de fer en Python i per tant es pot veure un resultat immediat del que s'ha après. La realimentació que s'aconsegueix, la gratificació de l'ego, fa que la gent pugui veure una utilitat en allò que fa.

A mi els formadors que m'agraden són aquells que a més de dominar la matèria (no ho doneu per suposat, no és la primera vegada que vaig a un curs on que l'impartia sols sabia el que deien les presentacions que duia preparades) hi fan feina. Sobretot en la part tècnica això es nota molt. Qui fa feina dia a dia amb una tecnologia a més de tenir-ne els coneixements també us podrà donar consells, millors pràctiques, trucs de la professió que no estan als manuals. Llavors és cosa de cada un aplicar-los o no, però el que està clar que a més d'una simple explicació de coneixements hi ha la part de transmissió d'experiència.

Per això m'agrada que els formadors no es dediquin professionalment a la formació, sinó que la seva feina principal impliqui fer feina amb aquella tecnologia i obviament m'aplic el mateix criteri. M'agrada ensenyar, però em trob molt més còmode amb mi mateix ensenyant allò que faig servir, en el meu cas Python, Django o gestió de projectes informàtics.

Ensenyar implica també preparar-se les classes. Per mi aquesta preparació no significa llegir-se la matèria (que també) sinó a més preparar exemples, la línia argumental de la classes i un conjunt de "plans bé". És a dir, tu prepares el que se suposa que serà el contingut de la classe d'aquell dia, però pot ser que s'avanci més ràpid del que s'havia pensat, o que sorgeixi més interès per un tema concret o que trobis que és millor fer un exemple més senzill per acabar de lligar el que s'havia explicat. Poder anticipar-se a tot això i tenir-ho previst també fa que s'avanci molt més en la formació. A mi que el formador se quedin pensant en el que ha de donar a continuació no m'agrada gens.

És difícil trobar gent bona per donar formació, de la mateixa manera que és difícil trobar bons programadors. Particularment aspir a que la gent acabi amb el convenciment de que després dels cursos en sap més que abans de començar, que la formació se li faci curta i es quedi amb ganes de saber-ne més.

blog comments powered by Disqus