El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Django i oracle

Aquesta setmana ens hem vist amb la necessitat de crear una aplicació que havia de connectar amb un web service i agafar les dades de l'aplicació legacy que està feta en Oracle.

Hi havia dues alternatives, l'opció de salvemos el culo que implicava fer-ho tot en Java i no arribar a temps, o jugar-nos-la i fer-ho en Python i Django, i aquí el Boogeyman [1], no ens havíem trobat mai amb la necessitat de connectar directament Django amb Oracle, així que el primer de tot va ser veure com es podria fer i si ens trobaríem algun problema.

Per connectar amb Oracle, s'han de fer servir una llibreria anomenada cx_Oracle i de les llibreries d'Oracle mateix. Com que no vaig trobar les llibreries per la meva versió d'Ububuntu, doncs a compilar toca!. Vaig trobar una guia força bona a la web, sols vaig necessitar instal·lar una llibreria addicional a Ubuntu - si no la teniu en executar us petarà per a que no la troaba, i posar les llibreries d'Oracle a l'ldconfig.

Així doncs, vençut el Boogeyman, tota la resta era conegut i controlat: els serveis web amb ZSI encara que pot resultar un poc embullat al principi, quan li agafes el què, és molt potent. Si a més li posam una façada per adaptar-ho al que volem, consumir serveis web fets amb SOAP deixa de tenir misteri. Per una altra banda la part de manteniment web amb Django ja està força controlada, i la part de consola que també havia de tenir l'aplicació tampoc era nova. Python de fet té una utilitat anomenada Cmd o també es pot fer servir una utilitat de tercers anomenada cmd2 que hi afegeix algunes característiques interessants.

L'important d'aquesta història, però, no és la batalleta, no és tant veure que es pot fer feina amb Oracle amb Django i Python, sinó adonar-se de que per a que un projecte es pugui dur a terme amb garanties una de les coses més importants que s'han de fer és descobrir aquelles coses que sabem que no sabem i a ser possible descobrir el més aviat possible allò que no sabem que no sabem.

Si en aquest projecte s'hagués començat per altres tasques ens hauríem pogut trobar en dificultats a l'hora d'accedir a les dades i la feina feta serviria ben poc, o si més no, el projecte s'hauria endarrerit. Controlant el primer de tot el que pot donar dificultats augmenta les nostres possibilitat d'èxit.


[1] El Boogeyman representa allò que desconeixem i que ens fa por. Als projectes és important descobrir el primer de tot els monstres ja que ans al contrari ens poden donar un ensurt en fases on ja no hi podem fer res.

blog comments powered by Disqus