El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Lectures d’aeroport: de mides i estimació de projectes

El dijous vaig partir cap a Hannover a la reunió periòdica de l'Open Source Advisory Group. Aquestes reunions serveixen per anar tractant l'encaix del programari lliure dins el grup, com es fa servir i intercanviar experiències d'eines de programari lliure. Per exemple ens presentaren el Testopia, una extensió de Bugzilla per a gestionar tests. No el coneixia i és força interessant. Hi ha que dir que el tema del Bugzilla ho tenen molt bé per allà, amb gent que s'hi dedica, personalitzat i força ben gestionat.

Anar a Hannover, però implica també hores d'espera a l'aeroport (el divendres el vol sortí amb 3 hores de retràs a més) més les dues hores llargues obligades de viatges. En aquests ocasions procur endur-me'n un llibre en previsió de les esperes. En aquesta ocasió vaig optar per

Software Mesurement and Estimation: A Practical Approach
Linda M. Laird M. Carol Brena
Quantitative Sofware Engenieering Series
Lawrence Bernstein, Series Editor
Wiley-Interscience

Aquest va ser un dels llibres damunt enginyeria del programari més cars que he comprat mai, però he de dir que s'ho paga fins a l'últim cèntim d'euro. El volum està estructurat en forma de curs, amb teoria, exercicis resolts i problemes que es plantegen al lector. Són catorze capítols que tracten des de la teoria matemàtica de la mesura fins a mètriques de negoci, passant per predicció d'errors i l' estimació de projectes.

L'edició és força recent, fent referència a dades del 2006 i té un component matemàtic i estadístic molt important. Si no us agrada l'estadística o les fórmules matemàtiques aquest no és el vostre llibre, però si voleu dades actualitzades, formalitzacions matemàtiques i estimacions disfrutareu del llibre tant com jo.

He de dir que la informació que es presenta a cada capítol és bàsica, és a dir, no fa un aprofundiment molt gran en el tema, però sí que és suficient per fer-se'n una bona idea del que és cada concepte, dels seus punt forts i limitacions i de les possibilitats que té en el nostre treball diari. Els resultats es posen sempre en context estadístic i amb l'avís de que el primer de tot és el sentit comú, que per una part l'efecte de mesurar afecta al projecte (això em recorda als meus temps de físiques) i per una altra banda que l'estimació de projectes de programari té un marge d'error força gran.

M'ha interessat molt per exemple el tema de la predicció d'errors en el programari i m'ha deixat amb moltes ganes de saber-ne més coses i de veure com en són de bones les prediccions amb les meves pròpies dades dels projectes. M'ha agradat veure també que coincidesc amb les autores amb que l'estimació de projectes per casos d'ús és una tècnica amb molt futur.

En definitiva, he disfrutat llegint aquest llibre i segurament ho tornaré rellegir més vegades. La visió que tenen les autores del que és l'enginyeria de programari és molt semblant a la meva i el llibre en sí obre un munt de camins a explorar i recorre.

blog comments powered by Disqus