El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Una de llistats!

De tant en tant hom veu a la web llistes de coses imprescindibles per fer tal o qual cosa. Encara que sonvint són molt repetitives a vegades van bé per descobrir noves coses. Així que per si algú li va bé, aquí teniu la meva llista d'imprescindibles per la programació web.

Destacat

  • GNU/Linux. Se'm fa molt difícil pensar en programció web i no pensar en el GNU/Linux. No ja per les eines que incorpora cada distribució, sinó per que comporta d'entorn de desenvolupament. Sovint hem de veure logs, canviar configuracions, anar a servidors remots a veure què està passant. Linux ens ho posa fàcil.

Eines

Les bones eines fan bo el mestre.

  • Firebug En els temps de la web 2.0 i el javascript a totes les pàgines Firebug s'ha convertit en una "killer application" que converteix el nostre Firefox en un complet entorn de depuració de pàgines web. Podem depurar javascri
  • pt, css, veure l'arbre DOM, canviar els estils... És una eina feta per gent que fa webs.
  • Webdeveloper. Ve a complementar el Firebug on aquest queda un poc coix. Eines de validació, per omplir formularis, netejar cookies i un llarg etcètera.
  • ssh + vim. Veure logs, edicions ràpides de configuracions o pàgines al servidor. Tot això és fa fàcil quan tenim un servidor Linux i eines remotes per accedir-hi. La gent de Windows segurament dirà que això també ho poden fer ells, és veritat, però no tant fàcil, net i amb un consum tan minso de recursos.
  • Kate. Un dels meus editors preferits. Resaltat de sintaxis per pràcticament qualsevol llenguatge de programació conegut. Amb això i el vim tenim pràcticament cobertes les nostres necessitats d'edició.
  • Kdevelop. Pels sibarites. Va un poc més enllà de Kate i integra navegació per l'arbre de directoris, ctags, integració amb svn,etc.
  • Subversion. Sols des de la més absoluta inconsciència algú es pot plantejar fer programació seriosa i no mantenir un control de versions. Subversion és del milloret que hi ha.
  • Trac. Una integració gairebé perfecte de ticketing, documentació i client de subversion.
  • Eclipse. Un IDE fantàstic, possiblement tan bo com feixug de fer anar. És un devorador de memòria i recursos de màquina, però si aquest no és el nostre problema junt amb el plugins adequats pot convertir-se en el nostre entorn de desenvolupament per defecte. Especialment recomanants els plugins de Subversive i els del nostre llenguatge preferit

Llibreries Javascript

M'agrada classificar les llibreries en tres tipus: les que tracten d'emular una aplicació d'escriptori, les que sols cerquen fer la vida més fàcil al programador web i les mixtes.

  • jquery. Jquery entra dins el segon tipus de llibreries. Permet tractar molt fàcilment amb el Javascript i compta amb nombroses opcions per a afegir vistositat a les nostres aplicacions web: efectes de disseny, Ajax, ... Tot això guarnit amb un bon conjunt de tutorials i plugins.
  • YUI. La llibreria de Yahoo entra dins la classificació de mixtes, ja que per una part té tot un conjunt de widgets i extensions per emular una interfície d'usuari de tipus desktop i per l'altra té un control d'events i layouts molt bó que simplifiquen moltissim la vida al programador, sense necessitat de tenir que optar per la part gràfica de la llibreria. A més s'ha creat una comunitat extensa al voltant de la llibreria i la documentació existent és molt bona.
  • Dojo. Amb el temps pareix que Dojo es convertirà amb una de les llibreries de referència perJavascript. Ara per ara és una llibreria molt vistosa però que té una gran mancança: la documentació.

Això de les llibreries Javascript va a gusts. Aquestes tres són les que a mi personalment més m'agraden i són independents del llenguatge de programació triat. Si volem anar cap a opcions més complexes hi ha molt a on triar, pos els que m'agraden més, be sigui per la seva arquitectura o bé pel potencial de futur que els hi veig.


Llenguatges de programació.

  • Qooxdoo Té molt bona pinta pel backoffice, però li falta documentació.
  • Rialto Té molt bona pinta. La interfície és molt agradable, però encara està força verd com per arriscar-nos a fer un desenvolupament complexe en aquesta llibreria.
  • Zimbra Un altra d'aquestes llibreries pensades per fer-les anar sols en xarxa local o en connexions que no siguin les que ens acostumen els operadores espanyols.
  • Tibco Un altre framework alliberat fa poc. És per sí mateix un complet entorn de desenvolupament. Feixug, però amb molta documentació.
  • Plex Te bona pinta. Molt xml per fer interfícies i encar pocs widgets.
  • ZK. Si algún dia he de fer una aplicació de backoffice per LAN ZK serà una de les meves primeres opcions. En poc temps el bastimet ha avolucionat molt i ja té una massa critica d'usuaris prou gran com per a poder-ho considerar un producte estable. El problema que té encara és el gran consum de recursos que té.

Quan feim aplicacions web el llenguatge triat no és molt important si sols ens fixam en el resultat final. Tanmateix acabarem amb html, css i javascript. El llenguatge importa quan a més consideram la velocitat de desenvolupament i el que el propi llenguatge ens permet fer. Personalment les meves opcions preferides són:

  • Java. Estable i prou provat. Elegit per la majoria de desenvolupaments web empresarials. Sun pareix que finalment s'ha deixat de mitges tintes i va cap al codi obert. Quan anam cap a aquesta opció apareixen nous jugadors: Spring, Hibernate, EhCache, Jasper Reports, DWR... Una de les feines inicials del projecte és triar quins components es faran servir.
  • Python + Django. És una combinació divertida de fer anar i molt productiva. Fa servir un model MVT i una arquitectura que fa que les aplicacions siguin molt escalables.

No oblid el PHP, Ruby, Perl, etc. Aquesta és la meva llista i són les meves preferències personals. Per fer aplicacions web puc prescindir perfectament de PHP o Perl com a llenguatges de programació, però no ho puc fer de Java o de Python.

Esper que algú hagi trobat alguna cosa interessant en aquesta llista, o al manco hagi passat una estona entretinguda llegint-la.

blog comments powered by Disqus