[ x ]

Faig servir les cookies de Google Analytics per al control de visites i estadístiques..
És una pardalada, però la llei diu que us he d'avisar, ja veus. Així que si visitau aquest blog donau-vos per informats o sortiu ara mateix i netejau les cookies del vostre navegador. Si continuau llegint, suposaré que ja us està bé. Si vols saber com llevar les cookies del teu navegador: aquí ho pots trobar

Geany, editor per a programació

Aquestes festes he estat mirant-me l'editor Geany per veure com responia a les meves necessitats de tenir un editor per a programació fonamentalment Python i Django que fos a la vegada potent i que tingués baixos consums de memòria.

En un editor per a programació crec que és important seguir el principi de Pareto o regla del 80-20, és a dir, vull un editor que amb el 20% de comun de recursos tengui el 80% de les funcionalitats d'un IDE com Eclipse+Pydev o PyCharm per exemple.

Avui en dia el meu editor de capçalera és Vim/Gvim totalment personalitzat amb la configuració que podeu trobar a trespams-vim, crec que és una bona configuració, però tot i la potència de Vim tanmateix no faig servir ni un 20% de les possibilitats que m'ofereix l'editor. El que sí que crec que és important és dominar-lo, ja que de tant en tant convé editar via ssh i saber fer anar vim amb condicions és un avantatge.

La cosa doncs és que vaig decidir donar una altra ullada a Geany, ja que vaig veure a la web que havien llançat una nova versió, la 0.2 més moderna que la que tenia ja instal·lada a Ubuntu. Una cosa que a mi en va molt bé és el ressaltat de plantilles per Django (cosa que Gvim té), així que per a ser justs, el primer que vaig fer va ser mirar si Geany també ho tenia: requereix una mica de configuració, però sí, us explic:

Cercant per Google vaig arribar a la plana de drevans, on explica com podem activar el ressaltat, és prou senzill, basta fer

cp /usr/share/geany/filetypes.html ~/.config/geany/filedefs/

editar l'arxiu que acabam de copiar i cercar la secció lexer_properties i afegir

lexer.html.django=1

Amb això ja tenim colorejat per la sintaxi de plantilles Django. Una cosa ja feta.

Superat el primer obstacle ja sols és cosa de veure quin conjunt de característiques té Geany comparat amb altres editors o IDEs i quines no té, i el grau d'importància relativa que tenen per mi. Deix de banda coses que podem donar per pressuposades a un editor modern: ressaltat de sintaxi per múltiples llenguatges (fonamental ressaltat de javascript dins html) i edició de múltiples documents.

 1. Gestió de projectes. És una característica que classificaria com a important. Estalvia molt de temps que l'entorn et situi directament al directori i mantengui la llista dels darrers arxius que es van obrir al projecte.

 2. Treball amb UTF-8 i format Unix. La nostra configuració de feina per defecte és UTF-8, quatre espais per tabular i salts de línia en format Unix. Si ja no té això no me mir l'editor, així que és una característica obligatòria.

 3. Autocompletat. Realment no necessit que tengui un autocompletat de llibreries (al cap i a la fi Python no és Java) però si ho té millor, i sobretot el que va molt bé és tenir un autocompletat basat en que un ja ha escrit en el document, ja que evita molts errors tipogràfics.

 4. Reasaltat de sintaxi per HTML i Javascript dins el mateix document El ressaltat de sintaxi va molt bé a l'hora de programar, pots detectar errors sols pel colorejat de l'editor, per això és important que a l'hora d'editar HTML on cada cop és més comú que hi pugui haver javascript, el ressaltat sigui prou inteligent per detectar que estic a la part javascript del codi i adapti també el ressaltat.

 5. Integració amb un comprovador de sintaxi per Python com pylint o pyflakes i pep8. Es pot fer la comprovació per línia de comandaments, però és interessant no tenir que sortir de l'entorn. És doncs una característica interessant però no fonamental.

 6. Parseig de símblos Va molt bé que un editor per a programació sigui capaç de parsejar el codi font i et mostri les classes i funcions que tens definides dins el document, estalvia molta feina a l'hora de navegar pel codi o trobar el que t'interessa. No és una característica fonamental, però pot ajudar a decidir.

 7. Maneig de bookmarks Cada cop faig servir més aquesta característica a Vim ja que em permet navegar ràpdament entre distintes seccions del codi. No és fonamental però també molt convenient.

 8. Cerca potent De les millors que he vist són les d'Eclipse i Netbeans que et permeten cercar per tot el projecte.

 9. Baix consum de recursos. Per mi és important poder fer servir l'editor en qualsevol dels equips que tinc. Fer feina sempre amb el mateix editor fa que a poc a poc un s'ho vaig fent seu i n'aprofiti millor les funcionalitats. Si triam un editor gràfic hem de tenir en compte que a més convindrà dominar un poc les quatre coses d'un editor en moda consola com Vim. Si l'entorn consumeix molts recursos ens podem trobar que no hi hagi prou memòria per engegar altres aplicacions que necessitam, sobretot en equips més vells. Vaig deixar de fer servir Eclipse i després Netbeans per aquest motiu. Per fer modificacions xorres necessitava esperar gairebé un minut per posar tot l'entorn en marxa. Netbeans a més ha deixat de suportar Python, així que ho he descartat tot i les darrers millores.

 10. Integració amb control de versions Interessant però com en el cas del comprovador de sintaxi o precompilador és quelcom que sovint és més ràpid fer per línia de comandaments.

La resta de característiques que pot tenir un IDE poden estar molt bé i potser un les fa servir un cop o dos al llarg d'un projecte, però per mi i amb el tipus de projectes que feim, crec que no compensen el tenir que carregar amb un entorn feixuc.

Geany compleix amb gairebé totes les funcionalitats que he exposat aquí, fins i tot l'autocompletat va un poc més enllà i es capaç d'autocompletar a partir de les llibreries Python. La integració amb Pyflakes y Pep8 es pot fer i els missatges d'error o avís apareixen a la finestra de missatges. Tot i això he de dir que li faltaria ponder fer clic damunt un missatge d'error i anar directament a la línia, per això s'ha de configurar un poc, anirem a la secció Munta i a on diu "Error regular expression" posarem (.+):([0-9]+):[0-9]+ això ens servirà tant per pyflakes com per pep8, de fent a la meva configuració actual tinc com a compilador pyflakes "%f" associa a la tecla F8 i associat a F9 pep8 "%f" per saber si es compleixen les convencions de codi.

El que he trobat molt úlil a Geany és que té una secció on pots veure tots els documents que tens oberts classificats en la carpeta on es troben. Quan fas feina amb Django on tots els models són models.py et permet navegar ràpidament pels arxius que tens oberts.

Genay també ve amb un conjunt de plugins per estendre la funcionalitat de l'editor. El més interessant que he trobat és un formatejador d'XML, ja que m'estalvia tenir que fer servir un altre programa i realment no carrega gens l'editor.

Geany té també la possibilitat de definir plantilles de codi, com entorns molt més grans i que és una de les característiques que m'agraden més de Vim. D'entrada el conjunt de plantilles que duu per defecte són molt poques, però és molt bo de fer crear-ne més.

En conclusió, Geany és un editor potent, senzill de fer anar i amb un consum de recursos de màquina realment petits. Me pareix que serà el meu proper editor de capçalera.

Comentaris
 1. Ricardo Galli Ricardo Galli on 25/04/2011 15:24 #

  Genial lo de la sintaxis de Django, hace tiempo la buscaba porque toco mucho el Haanga para Menéame. En la versión antigua de Ubuntu 10.10 también funciona.

  Gracias ;)

 2. SebaSj SebaSj on 25/04/2011 18:17 #

  Moltes gracies Toni, a veure si podem treure-li profit.

Els pingbacks estan tancats.