El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Actualitzant coses

Aquesta setmana he estat força entretingut, m'he estat mirant un grapat de llibreries i utilitats, algunes d'elles noves versions que han anat evolucionant i millorant al llarg del temps. També vaig tenir l'oportunitat d'assistir a la xerrada de Maria Antònia Mas Pichaco damunt la guia PMBOK®, gràcies a l'empenta de Paco que em va recordar que es donava la xerrada. A part de la conferència en sí, també va estar molt bé el cafetó i la xerrada amb Paco, això de contar batalletes i compartir opinions no s'ha de perdre Paco! :)

Xerrada de PMBOK®

Si anam per ordre el primer seria parlar de la xerrada de Maria Antònia. A diferència d'altres assistents que l'havien tinguda com a professora, era la primera vegada que l'escoltava. Em va agradar, la exposició va ser clara i entretinguda. M'hauré de llegir la guia per poder-ne fer una avaluació en profunditat, però pel que vaig entendre es tracta d'un conjunt de recomanacions i millors pràctiques que cobreixen el cicle de la gestió de projectes, però que en cap cas ens marca un camí a seguir o una metodologia. Supòs que la utilitat vindrà quan ja hagis elegit com gestionar un projecte.

En la part anecdòtica me va fer gràcia quan un dels punts de la gestió del projecte consistia en "triar l'equip de gent". Em va recordar a aquelles pel·lícules on l'heroi va cercant l'equip en els llocs més inversemblants, sempre els millors en el que fan, per conformar un equip invencible. Bé, la realitat és que poques vegades tens ocasió de fer això, però quan pots és molt engrescador. El més normal és que l'equip et vengui donat i llavors el que s'ha de fer és tractar d'esbrinar quines mancances i quines aptituds té cada membre de l'equip per arribar a dur a terme el projecte. Seguint amb el símil fílmic, és mes semblant a les pel·lícules on l'entrenador agafa un equip que no coneix i el duu cap a la fita proposada (sempre amb final feliç).

Em va dur molts records una altra frase "un projecte ha de tenir una data de finalització", ja que és una discussió que havia tingut en algunes ocasions amb certa gent. Per mi un projecte comença, es desenvolupa i acaba, tal com també va dir Maria Antònia, tot el que no té dada de finalització entra dins la part d'operacions.

LibreOffice

Al portàtil de casa he substituït ja l'OpenOffice per LibreOffice, la migració va ser molt senzilla i per ara no he detectat cap problema. Pareix més ràpid i no dóna problemes amb el Firefox. No sé si me passa a mi sols, però amb l'OpenOffice i el Firefox en marxa les operacions de tallar i aferrar es feien eternes, ara això no passa. També he trobat millores curioses, com la possibilitat de tenir colors a les pipelles de les fulles de càlcul, opció que ja tenia el Quattro Pro de Borland i que el pas en massa de les empreses cap a Excel va deixar a l'oblit. Com a altra avantatja la millora a la pantalla de càrrega que li dóna un aire un poc més fresc i la millora en la navegació.

VirtualBox 4

He actualitzat el programa VirtualBox a la darrera versió, l'actualització des de la 3.2 és trivial i no s'han perdut màquines virtuals. El temps d'arrencada de l'aplicació i de les màquines virtuals ha millorat molt i també ho ha fet la interfície gràfica d'administració. A més ara té la possibilitat de connectar-se en remot a una màquina virtual mitjançant el protocol RDP, bé en sessió única o en multi sessió. Així dins una Ubuntu 10.10 tenia dues màquines virtuals, una Ubuntu 10.04 i un Windows XP (l'original que va venir amb el portàtil), aquest XP estava connectat via RDP a la màquina virtual Ubuntu i s'hi podi interactuar veient l'arrancada i tot. Des de l'altra ordinador, el PPC, també vaig connectar via remote desktop a la màquina virtual Ubuntu. Divertit i amb moltes possibilitats.

Sorl thumbnail

Sorl es una llibreria per a la gestió d'imatges per Django. És una reescriptura d'una versió anterior pràcticament des de zero. Incorpora totes les possibilitats de la versió anterior però ara de manera molt més transparent i entenidora. Han millorat com es fa caché de les imatges incorporant Redis com a opció de magatzem de claus, opció per distingir el tipus d'orientació de la imatges i un control per determinar si la imatges existeix o no (per exemple en remot quan dóna un 404) i actuar en conseqüència.

A les properes setmanes esper poder parlar de la sortida de Django 1.3 i de Celery. No sé què em fa més patxoca. Per una part Django 1.3 significarà que ja s'avança cap al 1.4, versió que està previst que incorporarà moltes més novetats que la 1.3 que és una versió més de correcció de petits errors i en general petites funcionalitats. Celery, la llibreries de cues per Python i Django també treurà aviat una nova versió. N'estic molt pendent ja que incorpora compressió de missatges, autoescalat, un nou protocol més eficient, ... Per ara m'he llegit la documentació i he de començar a preparar algunes de les nostres aplicacions que fan servir la llibreria migrant a l'actual Release Candidate i veure'n el camí de migració. Ja en xerrarem!

blog comments powered by Disqus