El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

El 1.996.632.000

Aquest és el pressupost en pessetes del que pot costar un portat de promoció i venda de productes turístics a la nostra comunitat, o el que és el mateix, a tots nosaltres.

Segons recullen alguns diaris i en paraules del President Antic:

"Será una plataforma pionera a nivel mundial que permitirá ver toda la oferta turística de las Islas Baleares vía 'online' y que contará con la tecnología de la empresa Microsoft, lo que nos permitirá adelantar en el campo de la internacionalización de nuestros productos y nuestra oferta"

Personalment mesclar Tecnologia turística, Microsoft i Administració pública tot en un mateix paquet ja em pareix aberrant. Una empresa privada pot permetre's el luxe de comprar el que vulgui i a qui vulgui, les decisions que prengui són cosa seva i l'impacte anirà contra el seu compte de resultats (bé, excepte si ets un banc, que llavors si te van malament les coses el Govern et finançarà). Però en aquest cas estam parlat d'una administració públic, d'esquerres per més senyes, que té com a obligació vetllar pels interessos dels ciutadans i afavorir la igualtat d'oportunitats.

L'anunci, ara per ara un titular, significa per una banda ja haver decidit amb quina tecnologia es farà el portal, és a dir, haver decidit que una part considerable de l'import anirà a una sola empresa, Microsoft, participi o no en el desenvolupament final del projecte.

En Toni Roig a una contesta al via Twitter em diu que ell està content perquè es tracta el programari com a una infraestructura. Això seria veritat si les bases de la infraestructura fossin lliures. Les carreteres són infraestructures que faciliten el comerç, però pots anar d'un lloc a l'altra sense que t'imposin el cotxe i quan s'anuncia una carretera no es diu amb quina marca d'asfalt es farà ni qui en serà el proveïdor.

Anar cap a una plataforma Microsoft implica tenir infraestructures tancades, on sols hi podrà participar en la seva creació qui pagui el peatge de Microsoft. Implica fer una inversió codi no reaprofitable pel sector de les TICS i per al sector turístic.

Per mi, fer una infraestructura significa posar les bases per a que la iniciativa privada pugui desenvolupar el seu negoci i generar ocupació, dotar de serveis bàsics i eficients. Donar la canya i no directament els peixos.

Ara se'ns diu que no hi ha res decidit, però la realitat és que als mitjans de comunicació han sortit ja noms i tecnologies: tecnologia Microsoft i les empreses de Turistec. Quan la gent de fora de Turistec i lligada al programari lliure ens hem alarmat pel fet de que pareixia ja tot decidit intenten calmar-ho dient que no hi ha res lligat encara. Ens ho hem de creure? Potser sí, estic disposat a creure'm-ho però això vol dir que algú ha fet molta mala feina de comunicació i que té uns tics ben allunyats del que hauria de ser una concepció social de la inversió en TIC.

Supòs que aviat sortirà el contraposar tecnologies, el que no hi ha res semblant al que Microsoft ofereix, ... Potser sí, potser no, però si no hi és, tractar el programari com a infraestructura vol dir que el Govern no ha d'invertir en una solució finalista, sinó en la creació dels mitjans. S'inverteix en l'aeroport, en el port, en la carretera,... l'avió, vaixell o vehicle que ho posi cada un! . Crec que és aquest un dels aspectes que fan més por de tot el projecte, la diferència de concepció en el que és el paper de l'Administració Pública en els projectes TIC que volen impulsar l'economia i en com aquesta inversió ha de repercutir en la societat.

Després, en tot aquest projecte se fa una associació d'idees també molt perillosa: l'empresa privada de balears és Turistec. Perdona toniroig, potser ho estic traient de contexte, que el Twitter és molt limitat per fer reflexions, però ja ha sortit vàries vegades el nom. Voldrà dir això que per poder participar en el projecte les empreses hauran de formar part de Turistec? Creis que totes les empreses i professionals poden pagar-se les quotes del club? Té Turistec com a conjunt una postura comuna vers la tecnologia que ha d'utilitzar-se en l'Administració pública per tal de garantir el vessant social de la inversió? Permeteu-me dubtar-ho des del moment que el propi CMS de l'associació és programari tancat.

Fins ara he tractat les formes i la conclusió per mi es clara: no són formes d'anunciar els projectes, ni una concepció social de les TICs. Recorden massa a les formes Mates per sortir a la foto i els ciutadans d'aquesta comunitat no ens ho mereixem.

Anem ara als continguts i a la idea en sí. Que el Govern impulsi el sector de les TICs i el sector turístic està molt bé, que vulgui tractar el programari i les IT com una infraestructura, molt bé. Però esper que realment es faci això, que es crein les infraestructures, que tot el que es crei al voltant sigui reaprofitable i utilitzable i que les inversions que es facin quedin com a benefici per a la societat. Per mi això significa invertir en solucions obertes, en coneixement i en impulsar el reaprofitament de recursos, precisament el que implica fer les coses amb mentalitat de programari lliure.

blog comments powered by Disqus