El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Responsabilitat social corporativa

Es comú en les empreses modernes, sobretot quan volen refundar-se, venen consultor i demés que es comenci a parlar de la missió, de la visó i s'acabi parlant de la responsabilitat social corporativa.

Les empreses se n'estan adonant que el negoci no es pot fer d'esquena a la societat, sinó amb la societat. Que no basta complir amb el que diu la llei, sinó que convé participar activament en tasques que ajudin a millorar el nostre món. Es el que se'n diu una acció win-win, és a dir, tothom hi guanya: hi guanya l'empresa en nom i prestigi i hi guanya la societat en conjunt.

Quan parlam d'empreses de desenvolupament, i des del meu punt de vista, la responsabilitat social té molt a veure amb el que l'empresa de desenvolupament faci servir codi lliure.

El retorn a la societat es pot fer creant projectes o esponsoritzant-los, creant documentació, participant a forums, ... Això però sols és una part. Quan una empresa de desenvolupament tria fer servir el codi lliure està dient als seus clients que no vol que estiguin fermats, que vol que el client pugui ser lliure de triar el proveïdor que més el convengui i que no vol que el seu futur estigui hipotecat.

Als seus treballadors l'empresa els està dient que l'important són les persones, els seus coneixements i la seva formació, que poden participar activament en el desenvolupament de les eines que fan servir i tenir un coneixement més profund de la tecnologia.

Crear programes lliures, utilitzar-los, participant amb el seu desenvolupament, les empreses estan retornant un benefici a la societat al mateix temps que se'n beneficien elles. És la responsabilitat social corporativa entesa com a part bàsica de l'empresa i no com a un afegitó per a quedar bé.

blog comments powered by Disqus