El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Formació interna en Python i Django

L'altra dia una persona es va posar en contacte amb mi per a veure si li podia ajudar en un projecte, que resultà ser un deathmarch en tota regla.

La cosa és que l'home es queixava de que no trobava gent formada en Python i Django. Normal, la gent formada està fent feina i la tecnologia és prou nova com per a que encara sols la gent amb més inquietuds informàtiques hi estigui aficada.

Personalment crec que és part de la responsabilitat de l'empresa la de formar els seus treballadors, i la d'aquests aprofitar les formacions obviament. Per una empresa l'objectiu fonamental seria el de tenir treballadors capaços de autoformar-se, d'aprendre noves tecnologies ràpidament. Després de tot la tecnologia, especialment la tecnologia web, avança a un ritme tant alt que l'expert d'avui es pot convertir en l'inútil del futur.

En els darrers mesos he estat donant cursos de formació interns amb Python i Django a la gent que desenvoluparà tres dels propers projectes web. Gent que es reciclarà d'altres tecnologies i que té com a denominador comú les ganes i la capacitat d'aprendre.

De l'experiència actual n'he tret dues conclusions que vull compartir amb vosaltres:

La formació de 30 hores en Python i Django no és suficient. Em varen quedar molts punts que m'agradaria haver tractat. Tot i això crec que orientar la formació en vàries tandes en lloc de fer maratons seguits permet a la gent assimilar millor els coneixements i donar temps a la gent per a que pugui investigar i anar ampliant coneixements pel seu compte.

El seguiment és fonamental. El mentoring és una tècnica molt eficaç per assolir i transmetre coneixements i és quelcom que no he vist contemplat mai en cap dels cursos que he m'han donat. Les empreses pareix que suposen que una vegada donat el curs l'alumne ja pot volar sol, i realment no és així. El seguiment posterior, l'anar polint imperfeccions, la de fer petits monogràfics dins un projecte concret és una tècnica que personalment m'ha donat molts bons resultats en el passat i crec que aquesta no en serà una excepció. Això si, un acaba molt cansat quan els components de l'equip estan enfora (antiproductiu? sí, no us diré que no, però ja sabeu la dita del català antic, "donde hay patrón...")

La cosa està doncs que la gent comença a ser prou productiva com per fer avançar el projecte, i que tenir un projecte on pot començar des de zero, els ajudarà a fixar coneixements, no tan sols de programació, sinó de la manera pythònica de fer les coses.

Una vegada acabat el projecte sols em quedarà anar a Ca'n Paco i comprar-me unes sabates noves, hauré de passar el ticket a l'empresa :-P

blog comments powered by Disqus