El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Baleart

Avui hem fet una volta amb la família per Baleart, una mostra de no sé ben bé què. Inicialment pensava que era una fira d'artesania balear, però m'he trobat que hi havia des de mostres d'artesans fins a artistes d'aquí i d'allà i negocis varis que poc tenen a veure amb l'artesania.

Allà m'he trobat amb Paco Pol, el meu amic sabater. Bona gent En Paco, però veure'l m'ha fet pensar en el concepte que tenen els nostres governants del que és artesania balear. No sé si el pa gallec o les faves asturianes ho són artesania balear, ves a saber-ho!

L'artesania, els oficis tradicionals van desapareixen poc a poc. En Paco l'altre dia em contava que cada cop és més difícil competir en el nostre món globalitzat, que encara que el seu gènere sigui de més qualitat, no pot competir amb la relació qualitat/preu de les importacions  de la xina o països de l'est.

És una llàstima, perquè perdre l'artesà local és perdre el coneixement de com se fan les coses. Per mi significa a més poder trobar sabates fetes per la gent com jo: amb peus amples. Sabates fetes per gent que viu a un clima càlid i que per tant són lleugeres i de cuiro fi. Què passarà quan tots els artesans hagin desaparegut? Què passaria demà si s'acaben les importacions, quedaria algú amb coneixements suficients per a tornar a engegar la indústria?  Paco i altres sabaters fan moltes de les sabates tradicionals de balladors. Com s'ho faran les agrupacions de ball de bot sense sabaters? Els veurem ballar en nàutiques?
Els artesans locals representen el coneixement que es transmet de boca a orella. Qui vulgui pot anar al taller de Paco i veure com fa les sabates, quina pell fa servir, ... però tal com van les coses aviat aquest tipus de coses aviat representaran un misteri.

Els oficis a Baleart aviat seran tan sols una mostra folklòrica, però clar, si partim de que qui ens governa ja no sap ben bé què és artesania balear, com podem pretendre que la recolzi?

blog comments powered by Disqus