El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Publicitat creativa

Ahir vaig comprar l'edició castellana de la revista Dr. Dobb's. Una revista que ja duu molts anys al mercat i que sempres s'ha caracteritzat per tenir molts bons articles. Ara feina temps que no la comprava ni en anglès i la veritat és que la compra m'ha decebut bastant.

En les compres anteriors la revista tenia força articles i poc publicitat encoberta de productes. En aquest número hi ha més "ressenyes de productes" que articles, i per mi això li treu valor a la revista. No perquè les ressenyes no siguin importants, sinó perquè o bé es fan en profunditat o bé bastaria fer-les en la secció de breus.

L'altra cosa que m'ha cridat l'atenció és la publicitat de contracoberta de Visual Studio 2005, que podem veure a la web de Microsoft.

Trob aquesta publicitat del tot desencertada, i molt en la línea del tòpic de l'eina miraculosa que farà que tots els problemes de programació que hi ha al món desapareguin. Si encara hi ha algun programador que s'ho cregui, per favor que s'ho faci mirar.

Però bé, l'anunci pot servir per passar una estoneta entretinguda mirant les diferències i treguent conclusions del producte, basant-nos en una interpretació lliure del que es veu a l'anunci:

El primer que sobta és que es fa publicitat del Visual Studio 2005, i donat que som al 2006 això ja implica que el producte no es prou bo per garantir que al novembre del 2006 hi hagi una versión 2006, per tant, primera conclusió: si els desenvolupadors del producte el fan servir llavors el producte es dolent perquè no garanteix les entregues en plaç (que és el que ens diu de manera grollera l'anunci) o potser no s'ha arribat a la versió 2006 perquè ni tan sols els seus desenvolupadors el fan servir?

La segona cosa que veim diferent és els manuals que té el bon home a l'estanteria. Passa de manuals com Code Complete, o Secure Code a manuals de receptes de cuina i de rutes de muntanya. La interpretació que jo li don és que el pobre home després d'utilitzar el producte ha decidit deixar la informàtica i dedicar-se a altres coses com la cuina creativa, o bé perdre's per la muntanya i fugir dels seus clients. La diferència entre les pantalles que està mirant: una amb feina i l'altra que mostra una altra web fa pensar això darrer.El casc en aquest cas no pareix ser per la bicicleta
sinó per parar el cop de les clotellades. Segona conclusió: fent servir Visual Studio 2005 fa que no tenguin sentit llibres com Code complete, tanmateix l'eina farà el que vol i no tendràs cap oportunitat de programar bé. Dedica't a la cuina o prepara't per fugir dels clients enfurismats.

Fixem-nos ara amb els post-it que hi ha. L'home ha passat de tenir reunions més o manco importants a tenir un sopar amb una tal Maria. Això no queda més remei que interpretar-ho com el sopar amb la seva germana o amb la psicoanalista, la lectura inicial que s'hi podria fer de que ara té temps per dedicar-lo a anar amb al·lotes no se sosté. Després de tot un tipus que abans duia tatuat un cor al braç dedicat a la seva mare i ara en duu un dedicat a vb.net no ens fa pensar precisament en una persona amb una sexualitat sana. Així doncs la hipòtesi del sopar amb la psicoanalista cobra força, més si ho afegim amb les ulleres fosques per a no ser reconegut al sopar.

El diploma de la pared abans era dedicat a la persona que feia més hores extres, ara apareix com dedicat a codi més creatiu. Si abans el diploma ja era un poc insultat ara no queda més remei de qualificar-lo de befa. Codi creatiu quan l'assistent i els components ho fan tot per tu? Aquí hi ha alguna cosa que no quadra, a no ser clar, que sigui no un diploma de reconeixement a l'excel·lència sinó un contra-premi. És adir, l'home l'ha embullat tant amb el programa que el seu codi ara és "creatiu" en comptes de ser eficient i clar. Això lligaria amb la hipòtesi del casc, que potser seria necessari per evitar les clotellades dels propis companys de feina.

A la segona fotografia apareix també un manualet de 101 Visual Basic no-sé-que, simptoma clar que el pobre Doug ha acabat per trabucar. Abans al manco hi havia un manualet de .Net i l'estanteria era força més plena. Potser el nostre amig Doug ha perdut fins i tot el criteri o la capacitat de lectura.

Llàstima, però això li passa per creure's la publicitat!

blog comments powered by Disqus