El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Economia freaky

Després del cansament i falta de temps que ha suposat poder arribar a temps amb la nova imatge de la web d'UltramarExpress i la seva presentació a la World Travel Market m'he pogut retrobar amb la lectura.

Feia quinze dies havia rebut el libre Economia Freaky, de Levitt i Dubner, ediat per La Campana. El títol en sí és xocant, com ho pot ser el contigut del llibre, però jo no diria que és freaky, és potser provocador, sí, però més aviat diria que és economia per la ciència de la vida.

Levitt és un economista interessat pel que l'envolta, per la realitat tal com és i no tal com la gent vol que sigui. Algunes de les seves frases em recorden molt a John Allen Paulos i al meu parer comparteixen un objectiu comú: fer que la gent sigui crítica amb el que creu que sap i amb el que li conten.

Un dels conceptes més interessants del llibre és el que Levitt i Dubner anomenen saber convencional, terme que indica allò que la gent sap però que no ha contrastat mai amb res i que poster no és del tot correcte. Levitt posa l'exemple de la perillositat de tenir una pistola a casa i la de tenir una piscina. Contra el saber convencional, resultaria que tenir una piscina a casa es moltíssim més perillós que tenir un arma. Aquests tipus de coses al llibre es recolzen no amb bones paraules (que comportaria un intent de canviar un saber convencional per un altre), sinó amb dades i estadístiques.

Els exemples i estudis de Levitt ens fan pensar, ens atraquen l'estadística i l'economia a la vida quotidiana. Jo no l'anomenaria freaky, la paraula hacker l'hi escau més.

blog comments powered by Disqus