El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Moviments al sector hoteler de Mallorca?

Estic subscrit a les ofertes de treball d'Infojobs des de fa molt de temps [1], és interessant comprovar el tipus d'ofertes de feina que hi ha a Mallorca per a informàtics, el tipus de coneixements que es demanen, les tecnologies de programació, ... Dóna una petita idea de cap a on es mou el mercat. Com que moltes de les ofertes que hi apareixen són d'empreses que es dediquen a la subcontratació de personal per terceres empreses, podem veure també el tipus de tecnologies que fan servir actualment alguns dels departaments informàtics de les empreses més grans de Mallorca.

Aquesta darrera setmana, però, m'han sorprés tres anuncis gairebé idèntics reclamant molta gent de cop, gent amb llicenciatures o diplomatures tècniques i sense experiència en el món laboral. Concretament Brújula selecciona entre 6 i 8 persones (l'anunci és contradictori) amb aquest perfil, amb rang de sous de fins a 18.000 €, Infortec en selecciona un nombre semblant, amb el mateix perfil i les mateixes condicions de formació, això sí amb un rang salarial fins a 12.000 €, ahir hi havia un anunci de les mateixes característiques per part d'INSA, també cercant 8 persones, aquests sense indicar sou.
No entraré a valorar les ofertes de cada un, però pel bé de la gent que hi ha de fer feina esper que s'ho endugui Brújula. Això serà també bo per l'empresa hotelera que els contracti, ja sabeu la dita, qui paga amb cacauets...

Cercar 8 persones sense experiència amb programació però amb capacitat d'aprendre significa un projecte important per part de la cadena hotelera, cerquen picadors de codi inteligents, això sí, i això vol dir que també han de comptar amb un nombre important d'analistes i un o dos caps de projecte. Anem a fer suposicions:
Suposem un projecte important, necessitarà un cap de projecte, un responsable del negoci, un grup de tres o quatre persones molt qualificades, una o dues persones per fer la formació i seguiment dels nousvinguts i alguns analistes programadors amb experiència. Ens podem trobar doncs davant un projectes d'unes 20 o 25 persones mínim, i això és molta gent pel que se sol fer a les nostres contrades. No hi ha massa cadenes hoteleres a Mallorca amb entitat suficient com per fer una inversió amb un projecte d'aquest abast [2] així que pareix que ens troban davant un moviment estratègic important de la cadena hotelera en qüestió, tant que s'ha demanat presupost a tres companyies per a dotar-se de gent.

Sense conèixer el projecte no es pot fer una valoració adequada de la incorporació de tal volum de gent al projecte. Tendria sentit si el projecte ja està en marxa i ja s'ha format l'estructura de desenvolupament amb gent interna on tothom coneix el seu rol [3]. Hi ha el perill, però que sols s'incorpori la gent amb la intenció de tenir mà d'obra barata (code monkeys) i acabar el projecte abans, però llavors ens trobam amb la paradoxa de que el projecte s'encareix i hi ha molts de riscs de que es retrassi [4]. L'alternativa és pagar més, tenir menys gent però molt més qualificada, si es pot formar un equip així, el rendipent arriba a triplicar el rendiment d'un equip poc qualificat. El cost pot ser superior, però es minimitza el risc de fracàs del projecte.

Res, que hi haurà que estar atents als propers moviments de les cadenes hoteleres, tant d'aquesta com de la seva competència, potser s'ha destapat la capça dels trons i hi pot haver molt de moviment al sector informàtic de l'Illa.
--

[1] Mai se sap! Convé estar al tanto per si hi ha alguna cosa interessant...

[2] Amb un volum de gent així el projecte sols té sentit si es planteja en un periode d'entre un i dos anys

[3] És interessant llegir Surviving Object-Oriented Projects d'Alistair Cockburn

[4] Més gent implica més gestió, més dificultats de comunicació, més gent a la coordinació i al sosteniment de l'estrucutura. Veure també The Development abstraction layer

blog comments powered by Disqus