El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Gestió integrada de projectes de programari

Dur un projecte informàtic de programari no és una tasca senzilla. Una de les majors dificultats que hi ha és poder mesurar el que es fa, de tal manera que la feina feta pugui servir per alimentar a nous projectes i fer-ne una estimació millor.

Per fer el seguiment dels canvis i controlar les distintes versions  des de fa molt temps disposam d'eines molt potens com el cvs o subversion, però a més cal tenir actualitzada la documentació, gestionar les incidències, saber ràpidament què queda per fer, el nombre d'errors detectats, la prioritat d'aquest errors, ... I encara més, convé poder tenir informats als nostres usuaris del que s'està fent.

Fins ara aquestes tasques les podiem dur de manera independent amb un wiki per la documentació i el dotproject per la planificació del projecte i el control d'incidències. El problema, però és que aquestes eines no estan ben integrades i encara que ser aplicacions web facilita el poder enllaçar fàcilment d'una a l'altra no s'integren entre sí.

Des de fa un temps hi ha un nou projecte anomenat Trac  que integra en una sola eina totes les característiques que necessitam per als nostres projectes:

  • Integració amb subversion
  • Wiki per la documentació.
  • Gestió de tickets amb capacitat de personalització dels elements.
  • Gestió de projectes basada en fites.

Una de les característiques que més m'han agradat és la part de seguretat i permisos i la possibilitat d'utilitzar agregadors rss per estar al tanto dels canvis de manera automàtica. La integració amb subversion arriba a l'extrem de poder tancar tickets des dels comentaris que es fan en les integracions.
Per la gestió de projectes que no siguin de programari no té massa sentit, segurament el dotproject és molt més potent i complet, però, per mi gestionar un projecte de desenvolupament de programari  el Trac és molt més eficaç, ja que integra en un únic marc les eines que més es necessitaran i sobretot perquè fa fàcil i còmode dur el seguiment del projecte.

L'emperò és que ens hem d'acostumar a treballar amb fites i en cada fita definir en forma de tasca tot el que s'ha de fer, i a un nivell de detall tal que sigui possible que un programador agafi la tasca i la tanqui. D'aquesta manera aconseguirem saber en tot moment com va evolucionant el nostre projecte i sobre tot, saber què queda per fer.

Ben pensat, a més, pot ser una de les eines més potents que ens podem trobar si volem optar per solucions de teletreball...

blog comments powered by Disqus