El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

En el principio fue la línea de comandos

Supòs que és un títol que molt gent coneix però que no sé si sabeu que està accessible a través de la xarxa i traduït al castella. Ho podem trobar a sindominio. La traducció és molt bona i es llegeix molt fàcilment.

És fantàstica l'orientació que dona Neal Stephenson a l'essaig, com ens fa veure el que és un sistema operatiu, el que ha de fer i com les interfícies gràfiques en amaguen, sovint de manera artificial i amb un preu, les complexitats inherents a una màquina tan complexa com és un ordinador.

Un no ha de dexiar de llegir les comparacions entre vehicles i sistemes operatius, o entre taladradores i sistemes operatius, no té desperdici. En definitiva, una lectura obligada pels apassionats de la informàtica i per la vostra padrina que ha començat amb això dels ordinadors i no sap masa bé què hi ha per davall.
Pels introduïts en el món trobaran intressant el capítol dedicat al "trasquilón metafórico"  i els perill que comporta confondre les metàfores amb la realitat, i el perill de fer interfícies massa complexes que no permeten ser configurades amb facilitat, és l'efecte del "12 parpellejant".

Si d'Stepheson sols coneixeu els tres toms del Cryptomicon no us podeu perdre l'Stephenson assagista. Un deu per ell i per la traducció d'Asunción Álvarez, que és del milloret que hi ha.

blog comments powered by Disqus