El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Jugant amb Click

Fa un dies que estic jugant un poc amb Click, primer vaig mirar-me un poc els exemples, que són molts i variats, i després vaig devallar el codi font i ho vaig instal·lar a la meva màquina.

La instal·lació és molt senzilla i tant sols configurant el directori on es troba el Tomcat ja n'hi ha prou per a que es devalli les dependències que té i pugui compilar i instal·lar-se com a aplicació web.

El model de Click es basa en la componentització de les pàgines web, fent que es pugui fer realitat la reutilització del codi també a la capa de presentació. Això però té un cost i és la flexibilitat del disseny. Click fa moltes suposicions en quant al disseny i a la manera de fer les coses, hi ha una "manera click" de fer les aplicacions web i si hom es surt d'aqui les coses es poden complicar.

Aquestes convencions però també fan que sigui ideal desenvolupar aplicacions web senzilles, d'aquelles de quatre manteniments per sortir del pas, dues consultes, una cerca, etc. per a clients que volen una cosa ràpida, senzilla i que no els costi molts de doblers. Les aplicacions segurament no guanyaran cap premi al disseny de l'any o a la millor interfície d'usuari però faran la feina i deixarem el client content.

Ara per ara Click encara és un projecte jove, m'he estat mirant el codi i es prou senzill per a poder-ho seguir sense massa problemes i en poc temps començar a fer components reutilitzables i d'aquí poc prometen tenir llesta la integració amb Hibernate.

Hi ha projectes amb la mateixa filosofia, Wicket n'és un i potser seguin tecnològicament més avançant. Click però té una senzillesa que el fa atractiu i que anima a fer-hi coses. A més han optat per utilitzar Velocity com a llenguatge de plantilles, una altra vegada més la senzilleza front a la complexitat.

S'ho paga mirar-se els exemples i donar una ullada al codi font. Tant aquells que estau familiaritzats amb Java com els qui no segur que sou capaços de dir què fa cada cosa, tant mirant el codi Java com mirant les plantilles de Velocity.

Això vol dir que a partir d'ara tothom haria de fer servir Click en lloc d'una altra cosa? No, ni molt manco. Click és un bastiment prou senzill per a que en pocs dies poguem dominar-ho i per projectes senzills, de prototipat o de baix cost segurament serà una eina a tenir molt en compte. En aplicacions web amb altres necessitats segurament trobarem que Click ens limita massa i tendrem que anar cap a bastiments més flexibles però també amb una major complexitat.

blog comments powered by Disqus