El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Peopleware i Code Complete

PeopleWare és un llibre escrit per Tom DeMarco i Timothy Listener. En Steve McConnell els cita freqüentment al seu llibre Rapid Development, d'aquí que quan vaig veure que havia sortit la segona edició vaig comanar-la.

Com que l'he rebut avui sols he tingut temps de fullejar-lo, però per ara el llibre pinta bé. Són una sèrie d'històries que ajuden a la gestió d'equips de programació, de manera que puguin ser més eficients, més productius i a la vegada tenir contenta la gent que els forma (anava a escriure membres contents, però a aquestes hores ...).

Darrerament m'ha donat pels llibres d'engenyieria de programari i aquest llibre torb que completarà molt bé els altres que he estat llegint. Tracta de la gent i del equips de gent i més en concret d'un tipus de gent molt concret: els programadors. Les motivacions d'un programador no són les mateixes que les que pot tenir un venedor o un jugador d'un equip de futbol i per tant s'han de tenir en compte si volem formar un bon equip de desenvolupadors. La productivitat d'un projecte es dispara o s'enfonsa sovint gràcies a la gent que forma l'equip del projecte. De tots els factors que poden influir en un projecte és el que té més pes, així que la gestió dels recursos humans en un projecte de programació es converteix en una tasca fonamental.

La veritat és que crec que he tengut dos bons mestres en això de la gestió de persones, un m'ha ensenyat com s'han de fer les coses i encara que com tothom es pot equivocar, la manera que té de gestionar els recursos humans és del milloret que he vist. L'altre m'ha ensenyat com no s'han de fer les coses. Encara que mentre ho vius no és agradable, crec que vist en perspectiva es bo tenir una experiència així, ja que t'ajuda a no caure en els seus mateixos errors. De la mateixa manera darrerament he viscut com una empresa externa gestionava un projecte comentent totes les errades de gestió imaginables, se n'aprén moltíssim d'això. No és el mateix que t'ho conti un llibre que això pot passar que veure-ho personalment.

L'atra llibre que he rebut és Code Complete, també una segona edició, és d'En Steve McConnell i va de bones pràctiques d'escriptura de codi, des de les estructures de control més bàsiques fins a l'elecció del noms de les variables. Per cert, recomano la lectura de Making Wrong Code Look Wrong a la web de Joel on Software, dóna una molt bona visió del que és la notació Hungaresa i perquè s'ha de fer servir, molt lluny de que potser us han ensenyat pels puestos.

Res, idò, tenc lectura per un parell de setmanes.

blog comments powered by Disqus