El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Peopleware. Productive Projects and Teams

Peopleware de Tom DeMarco i Timothy Lister va de la gestió de projectes de programari i de la gestió de les persones que han de dur a terme aquests projectes. Trob que és una lectura totalment recomanable per tots aquells que ens dedicam a això del desenvolupament de programari, tant si tenim responsabilitats de gestió de projectes com si no.

Llegint Peopleware un se n'adona que potser aquests darrers anys hem estat cercant la bala de plata als llocs equivocats. Brooks al seu llibre The Mythical Man-Month diu que no existeix tal cosa, que no hi ha sol·lucions màgiques que ens resolguin el problema de la crisi de programari, una crisi de productivitat, tot hi ha que dir-ho.

DeMarco i Timothy tampoc diuen que hagin trobat una sol·lució a tots els problemes que tenen els projectes de desenvolupament, però ens dónen una bona direcció cap a on mirar: la gent, els desenvolupadors, els equips de desenvolupament. L'augment de productivitat o el que és pitjor, la seva caiguda en picat, no depén tant de la introducció de noves eines com d'una bona gestió de l'entorn de treball i d'una bona selecció i management dels membres de l'equip. Una eina millor de desenvolupament, suposant que la que ara tenim ja és prou bona, pot suposar un augment de la productivitat del 5%, un bon entorn, un bon ambient i la gent adequada pot suposar un augment del 150% respecte a un grup de treball que no disposi d'aquestes condicions.

Peopleware fa èmfasi en l'aspecte humà del desenvolupament. Els desenvolupadors no som peces intercanviables d'una cadena de muntatges, feim un treball creatiu, que requereix de un estat de concentració adient i d'unes bones condicions laborals. La formació d'un desenvolupador és una inversió per a l'empresa, la formació d'un equit cohesionat de desenvolupament és un dels seus principals actius.

El llibre fa un repàs a les pitjors i millors pràctiques que ens podem trobar a la industria del desenvolupament del programari i dóna arguments per lluitar contra els plaços d'entrega bojos, contra la Llei de Parkinson aplicada als projectes, contra les pràctiques destructores d'equips de feina...

Com us deis, del tot recomanable per al qui ens dedicam a la divertida tasca de fer programes.

blog comments powered by Disqus